fbpx

Szkodliwe produkty spożywcze. Top 10. Część 1

Oceń post
[Ilość głosów: 2 Średnia głosów: 5]

Takie mamy czasy, że jedzenie jest coraz łatwiej dostępne ale jego jakość stała się kiepska i co gorsza systematycznie spada. Są pewne szkodliwe produkty spożywcze, których w szczególności powinniśmy unikać. Niby o tym wiemy ale często nie zdajamy sobie sprawy z poziomu szkodliwości tych rzeczy. W dzisiejszym artykule stworzyłem swego rodzaju ranking najbardziej szkodliwych produktów. Ranking jest oczywiście subiektywny ale podaję argumenty dlaczego akurat ten konkretny produkt może nam tak bardzo zaszkodzić. No to zaczynamy!

 

10. Lody

 

Co do lodów sprawa nie jest tak oczywista. Oczywiście nie wszystkie szkodliwe produkty spożywcze mają same minusy. Niektórzy będą nawet twierdzić, że są one zdrowe. Tak daleko bym się nie posuwał ale fakt, że jedzenie lodów może dać nam pewne korzyści zdrowotne. Sam fakt, że powstają one na bazie produktów takich jak jaja, śmietana, czy owoce pokazuje że zdrowotnie nie są takie najgorsze. Oczywiście lody lodom nie równe. Niektóre będą miały lepszy skład, a inne mogą być dla nas o wiele bardziej szkodliwe.

 

Zacznijmy od korzyści z jedzenia lodów. Trochę ich jest i dlatego to miejsce 10 w naszym rankingu. Lody mogą stanowić źródło białka. W większości przypadków nie będzie go wiele ale jego jakość najczęściej jest dość dobra. Kolejna korzyść to spora zawartość potrzebnego nam wapnia, magnezu i witamin z grupy B.

 

Dlaczego więc lody mogą być dla nas bardzo szkodliwe? Po pierwsze ich kaloryczność. Często nie mamy świadomości, że zjadany na raz kubek popularnych lodów zawiera zwykle między 700 a 1500 kilokalorii. Dla wielu osób to zdecydowanie za dużo. Często nasze zapotrzebowanie dobowe jest niewiele większe, a lody prawie zawsze traktujemy jako deser. Więc jeśli jesz dużo lodów i nie możesz schudnąć, to pewnie nie muszę już mówić dlaczego? Faktem jest, że duża część kaloryczności lodów zależy od dodatków, więc w niektórych wariantach wcale nie będzie tak źle. Jeśli jednak kupujemy lody polane grubą warstwą czekolady, to szkodzimy sobie o wiele bardziej. Wiem, wiem. Sam bardzo lubię takie lody z polewą czekoladową ale niestety trzeba z nimi uważać.

Jeśli jesteś z Warszawy to zapraszam Cię serdecznie na treningi personalne ze mną! Rozpiszę każdy trening pod Twoje możliwości, nauczę Cię techniki i poprowadzę progresję. Tak wszystko zaplanuję, że osiągniesz swoje cele treningowe w najkrótszym czasie, przy zachowaniu pełnego bezpieczeństwo podczas treningów.

Kolejny problem to duża zawartość cukrów prostych w większości lodów. One prawie zawsze będą wpływać niekorzystnie na nasze zdrowie przez zaburzanie regulacji poziomu cukru we krwi. Są wprawdzie różna wersje bezcukrowe ale tam dodają różne słodziki, które też mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie.

 

Jeszcze jeden problem z lodami to dodatki potencjalnie szkodliwych dla nas substancji takich jak glicerole, olej palmowy, czy wiele barwników. Niektóre osoby mogą mieć problemy z alergią przez jedzenie lodów ale to sprawa mocno indywidualna.

 

9. Jogurty słodzone

 

Wiele osób może myśleć, że akurat jogurty są zdrowe. Może tak być, jeśli jemy na przykład jogurty naturalne. Niestety sytuacja wygląda o wiele gorzej gdy sięgamy po bardziej popularne jogurty owocowe albo desery jogurty przypominające. Tutaj niestety wartość odżywcza jest o wiele słabsza, a zawartość cukrów prostych zdecydowanie za duża. W takich wariantach mamy często sporo niezdrowych dodatków jak słodziki, barwniki czy różne aromaty.

 

Niektóre jogurty mają podwyższoną zawartość białka i mogą być nienajgorszym źródłem tego makroelementu. Nadal jednak dostarczymy sobie zdecydowanie za dużo cukrów prostych.

 

Tak więc podsumowując temat jogurtów. Tutaj wszystko zależy od rodzaju. Niektóre jogurty mogą być dobrym źródłem białka, zdrowych bakterii, czy wapnia. Niestety wiele jogurtów smakowych, a tym bardziej deserów jogurtopodobnych, jest pozbawiona większości tych korzyści, a zawierają zdecydowanie za dużo cukrów prostych. W tej sytuacji, to prawie tak jakbyśmy jedli szkodliwe słodycze. Nie warto!

 

8. Pizza

 

Pizze oczywiście mamy bardzo różne. To jakich substancji dostarczamy zależy w dużym stopniu od dodatków z jakimi taką pizzę jemy. Czasem może nie być wcale tak niezdrowo. Na przykład w takim jedzeniu możemy znaleźć potrzebne dla organizmu mikroelementy, jak fosfor, albo sporo witamin.

 

Dla wielu osób głównym problemem pizzy jest jej kaloryczność. Przeciętna duża pizza dostarczy nam zwykle od 2 do nawet 4,5 tysiąca kalorii. Dla niektórych to oczywiście może być atut ale większość ludzi zdecydowanie nie potrzebuje aż tylu kalorii i częste jedzenie pizzy może w dość szybkim tempie przyczynić się do nadwagi. Kolejny minus to dużo węglowodanów dość kiepskiej jakości. Oczywiście można już kupić tak zwane fit pizze, gdzie mamy lepszą mąkę. Da się znaleźć warianty na mące żytniej albo nawet orkiszowej. To może być pewne rozwiązanie, jednak nadal musimy uważać by zdecydowanie nie przekroczyć dobowego zapotrzebowania na kalorie.

 

Jeszcze jedna uwaga. Jeśli chcemy by było zdrowiej i mniej kalorycznie to wybierajmy pizzę na cienkim cieście. Ostrożnie też z sosami do pizzy. Czasem możemy przez nie dostarczyć niemal tak dużo kalorii jak z samej pizzy.

 

7. Wino

 

Oczywiście szkodliwe produkty spożywcze mogą też przyjąć formę płynną. To, że alkohol może nam zaszkodzić wie chyba każdy? Bardzo wiele osób niespecjalnie się tym przejmuje ale sprawa wydaje się oczywista. Różny może być jednak stopień szkodliwości takich alkoholi. W dużym stopniu zleży on od procentowej zawartości alkoholu.

 

Dobre wina mają często po kilkanaście procent. To sporo ale nie tak dużo jak whisky albo wódka. Możemy znaleźć doniesienia, a nawet trochę badań, z których wynika że małe ilości alkoholu mogą dawać nawet jakieś korzystne efekty, na przykład dla funkcjonowania naszego układu krążenia. Chodzi tutaj jednak o naprawdę małe ilości. W przypadku wina będzie to nie więcej niż jeden kieliszek 150 ml dziennie. Gdy ktoś wypija na raz całą butelkę, to nie tylko niszczy sobie zdrowie na wielu płaszczyznach ale także dostarcza dużo kalorii.

Zestaw dwóch ebook’ów

Wszystko o budowaniu masy mięśniowej i zwiększaniu siły fizycznej! Zestaw dwóch ebooków. Promocyjna cena!

Jeśli chodzi o pozytywne działanie wina, to wpływa ono korzystnie na proces trawienia i poprawia apetyt (to czasem zadziała dla nas na minus). Niektóre źródła podają, że wino może korzystnie wpływać na pamięć i koncentrację.

 

Oczywiście, że wino jest dobre w smaku ale na dłuższą metę nie warto poświęcać dla niego zdrowia. Jeśli ktoś nie potrafi zachować umiaru, to lepiej gdy je sobie całkowicie odpuści.

 

6. Chipsy

 

Chipsy może nie wydają się jakieś szczególnie toksyczne. To jednak tylko pozory. Główny problem z nimi jest taki, że ciężko znaleźć jakieś pozytywy ich spożywania. Co gorsza, bardzo często jemy je z nudów do telewizji. W takich okolicznościach cała paczka na raz to norma. Niestety taka paczka ma zwykle ponad 700 kcal i zdecydowanie za dużo soli. To pośrednio może prowadzić do nadciśnienia i problemów z nerkami. Chipsy są też bogate w tłuszcze nasycone, czyli te złe, mogące przyczyniać się do chorób serca.

 

 

W tej części to wszystko jeśli chodzi o szkodliwe produkty spożywcze. Jedzenie ich ma też pewne plusy i dlatego są one w moim rankingu umieszczone tylko na miejscach 10 – 6. Kolejnych 5 produktów ma niestety o wiele mniej zalet i dużo bardziej toksyczne działanie na nasz organizm. Zapraszam Cię do przeczytania kolejnej części tego artykułu, w którym napiszę o nich więcej. Część druga dostępna w tym linku.

 

Mateusz Grabowski

Zestaw dwóch ebook’ów

Wszystko o budowaniu masy mięśniowej i zwiększaniu siły fizycznej! Zestaw dwóch ebooków. Promocyjna cena!

szkodliwe.produkty.spozywce.czesc1