fbpx

Mity dietetyczne. Część 1

Oceń post
[Ilość głosów: 3 Średnia głosów: 5]

Tego jak ważna jest dieta dla odchudzania i uprawiania sportu w ogóle, raczej nikt kwestionować nie będzie? Mówiąc ‘dieta’, chodzi mi tutaj nie o jakieś dziwne systemy żywieniowe, a o zdrowe odżywianie. Problemem z pewnością jest to, że wokół diety narosło dużo fałszywych, albo nawet szkodliwych, mitów. W tej serii, złożonej z trzech artykułów, zaprezentuję 15 nieprawidłowych przekonań o odżywianiu, w które wciąż sporo osób wierzy. Jakie są więc najczęstsze mity dietetyczne i ile w nich sensu? Zapraszam do przeczytania tego i dwóch kolejnych artykułów, które pojawią się na moim blogu już wkrótce.

 

Na sam koniec postaram się jeszcze wyjaśnić najprościej jak się da na czym tak naprawdę polega zdrowe odżywianie. Na pewno warto zostać do końca.

 

 

Mit dietetyczny nr. 1 – tyjemy od węglowodanów

 

 

Zestaw dwóch ebook’ów

Wszystko o budowaniu masy mięśniowej i zwiększaniu siły fizycznej! Zestaw dwóch ebooków. Promocyjna cena!

 

Sporo osób uważa, że to właśnie węglowodany (cukry) są główną przyczyną przybierania na wadze. Co bardziej świadomi wskazują tutaj na cukry proste. Jak jest w rzeczywistości?

 

Fakt, że ten jak i inne mity dietetyczne opisywane przeze mnie w tej serii, tak naprawdę nie do końca są mitami. Sporo tutaj zależy od kontekstu.

 

Jeden gram węglowodanów daje nam 4 kcal. Za dużo kalorii w diecie oczywiście przyczynia się do nadwagi. Co więcej, zwykle łatwiej nam spożyć większe ilości pokarmów bogatych w węglowodany niż w tłuszcze albo białka. Dodatkowo, cukry proste, których jest bardzo dużo w niektórych produktach, mogą bardzo niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie i przyczynić się pośrednio do powstania niektórych schorzeń.

 

Warto mieć jednak na uwadze, że jedzenie bogate w dobrej jakości węglowodany (te złożone) może stanowić dla nas rewelacyjne źródło energii na długi czas. To szczególnie ważne gdy ciężko trenujemy, a bez treningu trudno nam będzie efektywnie schudnąć i poprawić wygląd sylwetki. Węglowodany są też potrzebne dla utrzymania ogólnie dobrego stanu zdrowia. Nie należy więc ich unikać, a jedynie zwracać uwagę na to czy są one odpowiednio dobrej jakości i czy w sumie nie przesadzimy z łączną kalorycznością naszych posiłków.

 

 

Mit dietetyczny nr. 2 – tylko lekkie, tlenowe treningi pozwolą nam spalić tkankę tłuszczową

 

 

To oczywiście nie jest prada. Tak się mówiło, że jeśli mamy tętno powyżej pewnego pułapu (często podawano 120), to hamujemy spalanie tłuszczów. Po pierwsze, wartości tętna mogą być bardzo specyficzne dla poszczególnych osób. Ciężko się trzymać tylko tego. Po drugie, niczego nie hamujemy, a przynajmniej nie całkowicie. Przy każdym wysiłku zachodzą różne przemiany energetyczne. Kwestia tylko, które przeważają.

 

Jeszcze 3 rzeczy mogą decydować o tym, że intensywne treningi dają również dobre (a często nawet lepsze) wyniki, jeśli chodzi o odchudzanie. Potreningowe spalanie kalorii, którego powodem jest dług tlenowy, powstający podczas intensywnych treningów. To zawsze pewne podkręcenie metabolizmu i nieco więcej spalonej finalnie tkanki tłuszczowej. Efektywność czasowa – spalimy więcej trenując krócej. No i jeszcze możliwość progresji. Lekkie aeroby mają bardzo ograniczony wpływ na poprawę naszej wydolności i jedynym skutecznym sposobem progresji na dłuższą metę jest wydłużanie czasu. W intensywnych treningach, jak interwały i trening siłowy, po prostu zwiększamy tempo albo dodajemy ciężaru.

 

Podsumowując ten punkt. Intensywne treningi nie tylko pozwalają spalać tkankę tłuszczową ale w wielu sytuacjach robią to nawet bardziej efektywnie niż lekkie treningi tlenowe.

 

Mit dietetyczny nr. 3 – nieważne co jemy ale ile jemy

 

 

To akurat bardzo niebezpieczny mit dietetyczny. Fakt, że bilans kaloryczny jest kluczowy dla odchudzania. Musi być ujemny, by była szansa na schudnięcie. Fakt też, że przez niezdrowe produkty możemy sobie bardzo łatwo dostarczyć ogromnych ilości kalorii. To jednak nie wszystko.

 

Gdy zjadamy w dużych ilościach produkty dla nas szkodliwe, cały organizm będzie funkcjonował gorzej. To oczywiście przełoży się na wszystko co robimy. Inna sprawa, że niezdrowe produkty mają znikomą albo nawet żadną wartość odżywczą. Może nam zabraknąć pewnych niezbędnych substancji, jak witaminy i minerały. To ponownie przełoży się na gorsze funkcjonowanie naszego ciała i pośrednio na poważne problemy z odchudzaniem.

 

Tak więc, to ile jemy jest oczywiście kluczowe ale musimy także zadbać o to co jemy. Dla naszego efektywnego działania i skutecznego odchudzania, powinniśmy wybierać głównie zdrowe, odżywcze produkty.

 

 

Mit dietetyczny nr. 4 – trzeba jeść często i mało by być zdrowym i schudnąć

 

 

To też nie musi być prawda. Oczywiście dla niektórych takie podejście może być skutecznym rozwiązaniem, jednak nie zawsze tak będzie. Gdy jemy bardzo często, praktycznie cały dzień możemy odczuwać spadki energii w wyniku ciągłego procesu trawienia.

 

Takie krótsze posty, jak na przykład niejedzenie przez większość dnia w intermittent fasting też mogą dać dobre efekty. Na przykład organizm się oczyszcza i może z czasem efektywniej wykorzystywać energię z tłuszczów. Był kulturysta Serge Nubret, który jadł tylko jeden ale bardzo duży posiłek dziennie. Jak wyglądał, oceń sam tutaj.

 

Jeśli pasuje Ci system 5 małych posiłków dziennie, jak dawniej zalecano, to ok. Jeśli nie, to spróbuj czegoś innego. Bardziej istotne i tak jest to, ile zjadamy przez cały dzień i czy dostarczamy sobie wszystkich niezbędnych makro i mikroelementów.

 

Mit dietetyczny nr. 5 – zdrowe jedzenie jest droższe

 

Jeśli jesteś z Warszawy to zapraszam Cię serdecznie na treningi personalne ze mną! Rozpiszę każdy trening pod Twoje możliwości, nauczę Cię techniki i poprowadzę progresję. Tak wszystko zaplanuję, że osiągniesz swoje cele treningowe w najkrótszym czasie, przy zachowaniu pełnego bezpieczeństwo podczas treningów.

 

Nie musi tak być. Oczywiście najtańsze produkty często nie są dobrej jakości i mogą nam szkodzić. Nie oznacza to jednak wcale, że te najdroższe są od razu najlepsze.

 

Wysoka cena produktu wynika często z różnych dodatków smakowych (często niezdrowych i kalorycznych) i innych rzeczy, które mogą na przykład wpłynąć korzystnie na barwę albo zapach produktu. Sprzedawcy raczej nie chodzi o to byśmy byli wszyscy zdrowi tylko o to byśmy kupili jego produkt. To co ma nas do tego przekonać często wpływa na podniesienie ceny i wcale nie jest dla nas zdrowe.

 

Chcesz odżywiać się zdrowo? Wysoka cena wcale nie musi być tutaj wyznacznikiem jakości. W wielu przypadkach produkty ze średniej półki cenowej sprawdzą się dla nas lepiej. Często nawet to co bardzo tanie, jak na przykład kapusta kiszona, jest dla nas bardzo zdrowe.

 

 

Podsumowanie

 

 

Na dzisiaj to wszystko. Przedstawiłem tutaj pierwszych 5 mitów dietetycznych, które mogą wpłynąć negatywnie na nasze zdrowie i postępy treningowe. W kolejnych dwóch artykułach zaprezentuję następnych 10 mitów dietetycznych.

Chcesz być na bieżąco? Możesz śledzić info o nowych tekstach na blogu tutaj. Mam nadzieję, że widzimy się przy kolejnym artykule?

 

Mateusz Grabowski

Zestaw dwóch ebook’ów

Wszystko o budowaniu masy mięśniowej i zwiększaniu siły fizycznej! Zestaw dwóch ebooków. Promocyjna cena!

mity.dietetyczne.czesc1